Томатна справа для чоловіка стала улюбленою завдяки його бабусі Марії.
«Бабця здавна вирощувала помідори і завжди мене ними пригощала, – розповідає Олексій. – Однієї весни у неї залишилося кілька кущів розсади і вона запропонувала мені посадити її на своєму городі. Я погодився, а вже влітку зібрав свій перший урожай. На диво, помідори вродили дуже рясно, вистачило і свіжими посмакувати, і на зиму заготовити. А частину врожаю навіть продати. Побачивши у цій справі позитивний результат, наступного року я вже посадив п’ятсот кущів. Нинішнього ж сезону їх назбиралося дві тисячі двісті. Для них біля хати я виділив дванадцятих сотих землі. Поруч висадив пів тисячі кущів червоного перцю».
Зазвичай у родині Сидоруків томатами ласують вже на початку липня, пише “Сільський господар плюс”. Однак цьогорічна холодна весна дещо відтермінувала урожай – його почали збирати у другій половині літа. Утім це аж ніяк не вплинуло на кількість плодів. З одного куща Олексій збирає в середньому п’ять кілограмів помідорів, найбільший з яких заважив 1 кг 300 г.
«Щоб сподіватися на добрий урожай, теплої погоди замало, – каже Олексій. – Важлива умова – добротний садивний матеріал. На моїй ділянці найкраще зарекомендували себе такі сорти, як Волове серце, Апельсин, Мікадо, Гравітет. Здебільшого насіння я купую у магазині в Ланівцях, частину заготовляю сам».
Підготовку до нового сезону господар розпочинає одразу після закінчення попереднього. Восени вносить у грунт перегній. В середині зими теплиці висіває в насіння. Перед тим для дезінфекції замочує його в розчині марганцівки. Згодом пересаджує рослини у розсадник. Дочекавшись, коли минуть весняні заморозки, зрілу розсаду переселяє у відкритий грунт.
За такий дбайливий догляд томатні кущі щедро віддячують своєму господарю. Багатого урожаю вистачає для салатів, консервацій, а найбільше – для приготування томатного соку.
«Мої знайомі спеціально замовляють помідори, щоб готувати з них сік, – розповідає Олексій. – Напій виходить дуже смачний і ароматний, а все тому, що плоди надзвичайно соковиті. І що головне – на відміну від купованих на ринку вирощені на моїй грядці плоди дійсно пахнуть помідорами. Таких смачних і запашних я ще ніколи не куштував».
Прокоментуйте