Чорні археологи зруйнували давньослов’янське городище

Площа незаконних розкопок на язичницькому святилищі Звенигород складає сотні квадратних метрів.

У природному заповіднику Медобори, що в Гусятинському районі Тернопільщини, на місці давньослов’янського язичницького городища-святилища Звенигород (X-XIV ст.) активісти виявили сліди масштабних незаконних археологічних розкопок. Про це повідомляє «Збруч» з посиланням на громадську організацію «Доста».

Перегляньте також

За словами голови Хмельницького осередку організації Олександра Степанюка, який і виявив сліди нелегальних розкопок, велися вони зовсім недавно, після останніх сильних снігопадів.

Загальна площа розкопів, за словами дослідника, становить кілька сотень квадратних метрів, що вказує, що тут працювала чимала бригада і не один день.

«Вже наступного дня я подав заяву про вчинений злочин до національної поліції, – розповів Олександр Степанюк. – Правда, маю сумніви, що злочинців зможуть знайти, це дуже проблематично. Але принаймні сподіваюся, що будуть вжиті заходи для унеможливлення подальшого розграбування пам’ятки».

Давньослов’янське язичницьке городище-святилище Звенигород входило до Збручанського культового центру. Розташоване на південь від села Крутилів Гусятинського району Тернопільської області, на правому березі річки Збруч і є однією з найвизначніших археологічних пам’яток Тернопільської області.

Коментарі






Пов'язані публікації

На Львівщині затримали корегувальника вогню

СБУ затримала весь склад однієї із «виборчих комісій» рф, яка діяла під час окупації Херсонщини

Контррозвідка Служби безпеки затримала ще дев’ятьох колаборантів, які співпрацювали з агресором під час окупації правобережжя Херсонщини. Усі вони входили до...