Гастрономія – це один із напрямів, який ніколи не стоїть на місці. Щороку відбуваються зміни, які задають тренди в кулінарії. Добірка “Нові тренди в їжі 2023”, на які ж модні тенденції варто звертати увагу? У нашій статті зібрано найактуальнішу інформацію щодо продуктів і страв, які користуватимуться найбільшим попитом у 2023 році.
Обід у стилі вегана
Веганство є доволі модним напрямком у сфері харчування, оскільки відповідає не лише за доцільне та екологічне використання продуктів, а й є запорукою здорового та корисного раціону. Якщо вам здається, що мова піде про самі лише овочі та фрукти, то це зовсім не так, адже кулінарія настільки зробила крок уперед, що може тішити не лише повноцінними, а ще й ситними стравами, які не мають відмінностей зі звичними аналогами.
Наприклад, сирні палички 2023 року буде модно готувати з рослинного молока, а не з тваринного, як було раніше.
Також набирають обертів “м’ясні” веганські страви такі як:
- сочевичні котлети;
- веганські крабкейки з нуту;
- ковбаски з квасолі;
- бургери з рваною свининою, де замінником м’яса слугують гриби, запечені в спеціальному маринаді з меляси.
Навіть найзапекліший м’ясоїд не завжди може зрозуміти, що у страві немає м’яса. За калорійністю і смаком веганське меню вельми поживне і насичене.
Fast casual
Їжа швидкого харчування – це окрема ніша у сфері кулінарії, що є вельми популярною та поширеною в будь-якій країні світу. У 2023 році власники фастфуд-закладів замінюють у своєму меню картоплю-фрі на часточки яблук, морквяні палички або овочеві салати. Булочки для бургерів не повинні містити глютену, консервантів і штучних добавок.
Сад і город
Однією з модних тенденцій, яка вже кілька років посідає провідні позиції, є використання екологічно чистих і натуральних продуктів з фермерських господарств. Таким чином, ваша страва міститиме інгредієнти тільки з грядки, і в них не буде пестицидів і гербіцидів. Для того, щоб впровадити цей тренд у повсякденне життя, існує безліч магазинів корисного харчування, де ви зможете знайти все необхідне для приготування не тільки модної, але й екологічно чистої їжі.
Ферментовані продукти
Що ж таке ферментовані продукти і чому вони такі популярні? Це продукти, які зазнали процесу бродіння або, так званої, ферментації. До них належать:
- чайний гриб;
- квашена капуста;
- мочені яблука;
- солоні огірки;
- кефір тощо.
Раніше подібний спосіб обробки продуктів забезпечував їхнє тривале збереження, проте на сьогоднішній день його використовують для того, щоб отримати безліч ензимів і пробіотиків, які відповідають за нормальне функціонування травної системи. Також, перераховані вище продукти здатні очищати організм від важких металів і токсичних речовин. Чи багато серед нас любителів чайного гриба? Думаю ні, а ось комбуча звучить набагато привабливіше. Деякі навіть не знають, що цей напій похідне чайного гриба і за сумісництвом тренд сезону, що настав.
Безхребетний білок
Білки відповідають за всі життєво важливі процеси всередині організму. Як нам відомо, левову частку білка містить м’ясо. Однак, погодьтеся, не всі їдять м’ясо, а білок треба звідкись отримувати. Переворотом у сфері гастрономії є впровадження альтернативного білка, отриманого з безхребетних. До вашого відома близько 2 тисяч комах є їстівними, вони містять безліч незамінних жирних кислот омега-3.
У 2023 році основним завданням для кухарів буде навчитися готувати багатокомпонентні страви з безхребетних. Наразі існують лише солодощі у вигляді цукерок і цукрових льодяників.
Рослинні макарони
Ні для кого не новина, що звичні макарони давно відійшли убік, адже після появи пасти з нуту, цвітної капусти або цукіні гастрономія вже не стане такою, як раніше. У 2023 році планується розширення списку макаронних виробів – його доповнять кабачкові спагеті та локшина із зелених бананів.
Авокадовий бум
Авокадо зовсім не новий продукт у кулінарії, проте, за словами експертів, у 2023 році його стане набагато більше у фасованих продуктах, таких як чіпси з картоплі та майонез. Авокадо у вигляді олії містить велику кількість бета-каротину та омега-3, що дає змогу зробити будь-яку страву більш корисною.
No-Lo
Тенденція на безалкогольні коктейлі та напої, що містять мінімальну кількість алкоголю, 2022 року побила всі рекорди, тож стрімко продовжує набирати обертів і цього року.
Тверезість нині в моді, тому No-Lo з’явиться в меню багатьох барів і пабів 2023 року.
“Від носа до хвоста”
В умовах нинішньої кризи і стрімкого зростання цін, у році, що настав, багато уваги приділятимуть використанню менш популярних продуктів для приготування їжі. Наприклад:
- риб’ячих голів;
- яловичих рульок;
- баранячих ший.
Це дає змогу мінімізувати харчові відходи і називається методом “від носа до хвоста”.
Немолочне молоко
У гастрономії досить давно використовується молоко рослинного походження. Фундучне, мигдальне, кокосове, бананове, вівсяне, соєве та безліч інших, проте новинкою, яка популярна цього року є – картопляне молоко! Абсолютний тренд, який доступний будь-якому споживачеві, адже приготувати його можна навіть у домашніх умовах. Його перевагою є низька вартість, а також гіпоалергенність.
Come back молекулярної кухні
Раніше молекулярна кухня була настільки популярною, що з часом перестала бути чимось незвичайним. За словами експертів, 2023 року вона знову заявить про себе, проте злегка в іншому світлі. Річ у тім, що ідеєю справжньої молекулярної кухні є перетворення стандартних страв на піну або гель, видалення рідини з продукту, згущення та інші техніки. Робота з текстурами – козир у рукаві, який здатен здивувати та перетворити процес прийому їжі на справжню кулінарну виставу.
Як бачите, 2023 рік обіцяє бути цікавим і внесе безліч корективів у кулінарну галузь. Кожен із вас зможе відшукати страву або продукт, який припаде до душі і зробить вас не тільки модним, але й здоровим.
Прокоментуйте