В сучасному світі гастрономічний туризм став одним з найпопулярніших видів відпочинку. Це досить логічно, адже є люди, які відвідують різні країни з метою спробувати місцеву екзотичну кухню, а не оглянути пам’ятки архітектури. Такий підхід до справи дозволяє краще вивчити культуру різних народів та завести нові знайомства, спостерігаючи за процесом приготування їжі.
Відштовхуючись від вподобань різних людей, які люблять смачно поїсти та відпочити з комфортом, туристичні оператори приготували цікаві пропозиції з акцентом на національні страви. Завдяки таким унікальним турам, у кожної людини є можливість задовольнити свій апетит неординарними поєднаннями інгредієнтів, які часто формують неперевершені смаки та аромати. Враховуючи всі ці аспекти, можна зробити висновок, що гастрономічний туризм – це подорож до конкретної держави, де мандрівник отримає змогу покуштувати екзотичні продукти або страви. В більшості випадків проводиться дегустація якоїсь національної їжі, щоб туристи кращі відчули атмосферу країни. Такий підхід до справи точно сподобається справжнім гурманам і кулінарам, які люблять вивчати різні рецепти. Однак, улюблене заняття принесе більше задоволення там, де є національний культ їжі. В першу чергу слід виділити такі країни: Іспанія, Італія, Китай, Японія та інші. Що стосується ідеальних географічних точок для гастрономічного туризму, вони заслуговують детальнішого розбору.
Тоскана, розташована в центральній частині Італії, відома своїми пейзажами, історією, художньою спадщиною і впливом на високу культуру. Вона була домом багатьох знакових фігур, що вплинули на історію мистецтва і науки. Її заведено вважати батьківщиною італійського Відродження. А ще в Тоскані знаходяться одні з найстаріших музеїв в Європі Уффіці та найбільший з палаців у Флоренції Палаццо Пітті.
Туристи точно не пошкодують, що віддали перевагу саме цьому місту, адже кулінарні шедеври, приготовані майстрами в цих краях, з давніх пір отримували високі оцінки від аристократів і пересічних громадян. Більш того, ходять чутки, що саме тут зароджувалась знаменита французька кулінарія, бо місцеві правителі перевозили до Тоскани найкращих кухарів, намагаючись втамовувати голод тільки смачними стравами. Варто згадати хоча б про французьку королеву Катерину Медічі, яка започаткувала моду на соуси та артишоки. Однак не можна говорити, що всі страви були вишуканими, бо поєднання хліба та оливкової олії – це максимально простий рецепт. Він в якісь мірі навіть показовий, тому що не потребує великих фінансових затрат, а по смаку – заслуговує найвищої оцінки. Таким чином навіть селяни та відносно бідні люди могли побалувати себе.
Коли діло доходить до окремих продуктів, Тоскана асоціюється в першу чергу з білою квасолею, свіжими томатами, чорною капустою та каперсами. Все це натуральні інгредієнти, які прекрасно доповнюють рибу або м’ясо, лягаючи в основу італійського здорового меню.
Барселона, Іспанія
Барселона – столиця Каталонії, може вважатися найкращим місцем для цілорічного відпочинку, завдяки численним заходам і святам різного роду, які проходять у місті. Наприклад, є більш або менш традиційні заходи, такі як Парад трьох королів, Міський карнавал і Фестиваль світла, який прикрашає деякі райони міста святковою ілюмінацією, футбольні матчі ФК Барселона на стадіоні Камп Ноу, а також різні міжнародні заходи, такі як одна з найважливіших подій в покері, EPT, наступний тур якого в Барселоні запланований на серпень, або фестиваль електронної музики Sonar, що відбудеться на початку літа нинішнього року, а саме 15-18 червня.
До складу більшості традиційних каталонських страв входять продукти натурального походження – риба або унікальні гірські овочі. Таким чином в місцевому меню дійсно є максимально корисні страви, які наповнять організм енергією. Єдина проблема пов’язана з тим, що іспанці люблять поєднувати неординарні смаки – солодке і солоне. До цього потрібно звикати, але для справжніх гурманів немає ніяких перешкод. Вони можуть сміливо доповнювати гострі страви медом чи сушеними фруктами, якщо шлунок витримає таке навантаження.
Заведено вважати, що німці люблять пиво та різні закуски до цього пінистого напою. З даною теорією важко сперечатися, але слід чітко відділяти баварську кухню та весь інший сегмент кулінарії. Можливо, німецькі кулінари і не роблять ставку на якісь вишукані страви, але втамувати голод місцеве меню точно дозволяє. Зокрема, перш за все слід виділити досить поживні селянські рецепти – запечена свиняча голова, кренделі з телячого м’яса та картопляні кнелі. Вживаючи таку важку їжу, навряд можна говорити хоча б про мінімальне оздоровлення організму, але ніхто й не заставляє вегетаріанців їхати в Мюнхен.
В цілому, звична баварська кухня являє собою симбіоз декількох кулінарних традицій. В першу чергу мова йде про стандартну німецьку їжу з великою кількістю жирів, але є й альтернативна варіація – англійська школа кулінарії, де основна ставка робиться на баранину в різних поєднаннях. Розібратися у всіх хитросплетіннях досить тяжко, тому гастрономічні тури точно допоможуть розширити кругозір за рахунок спостереження або участі в процесі приготування страв. Такий шанс є у кожного, хто любить подорожувати чи хоче пов’язати своє життя з кулінарією.
Прокоментуйте