“Затьмарить анексію” – аналітики на Заході обговорюють новини про поступ ЗСУ під Лиманом

Перегляньте також

Лиман з травня перебуває під контролем так званої “ДНР”. На цьому супутниковому фото видно вирви від артилерійських обстрілів та зруйновані будинки в Лимані, 26 травня 2022 року (Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP) 

Українські сили оточили Лиман, пише дослідник американського Інституту вивчення війни (ISW) Джордж Баррос, з посиланням на “російські повідомлення, що заслуговують на довіру”. Лиман, відзначать західні аналітики, є важливим для контролю над шляхами постачання а також як плацдарм для наступу ЗСУ вглиб Донбасу.

Російський представник на окупованих територіях Денис Пушилін в п’ятницю повідомив, що основне угруповання військ Москви на півночі Донецької області – в напівоточенні під Лиманом, а також що російські сили втратили контроль над Дробишевим та Ямполем, пише Reuters. Пушилін, заявляє видання, звинуватив ЗСУ в намаганнях “зіпсувати історичні події”, адже в п’ятницю в Москві планують святкувати так звану “анексію” українських територій.

Інститут вивчення війни вказує: “Українські війська, ймовірно, майже завершили оточення російського угруповання в Лимані та перерізали критичні наземні лінії зв’язку, які підтримують російські війська в районі Дробишеве-Лиман”.

“Відомий російський військовий кореспондент повідомив, що українські війська прорвали російську оборону в районі Ставок, за 10 км на північ від Лиману, і перерізати дорогу Торське-Дробишеве, яка є останнім шляхом постачання та виїзду для російських сил, які утримують лінію на захід від Лиману. Кореспондент назвав «надзвичайно складною» ситуацію для підрозділів підрозділу БАРС-13 і 752-го мотострілецького полку, які, як повідомляється, тримають оборону в районі Дробишевого і в Лимані”, – повідомляють у ISW, пише Радіо Свобода.

Російські Teleram-канали говорять про наступ України під Лиманом, твітує британський дослідник Роб Лі. Він вважає, що російська “кишеня” може провалитись вже цими днями і це “затьмарить оголошення про анексію”.

Відсутність новин про Лиман а також Ямпіль та Дробишеве в повідомленнях російського Міноборони – паралельний світ, який Путін хоче продати своєму населенню, твітує аналітик Bellingcat Крісто Грозєв.

Він вважає – втрата Лимана лише через день після підписання Путіним анексії “ДНР” буде соромом для Путіна.

Напередодні аналітики ISW вказували, що розвал Лиманської кишені, ймовірно, матиме серйозні наслідки для російського угруповання на півночі Донецької та західної Луганської областей і може дозволити українським військам загрожувати позиціям Росії вздовж західного кордону Луганської області та в районі Сєвєродонецька-Лисичанська

Джерело: Голос Америки

Коментарі






Пов'язані публікації

23 лютого об 11.00 у прес-клубі прозвучать вражаючі факти про тернопільських героїв російсько-української війни

“Книга пам’яті Тернопільщини” бореться за звання проєкту року у конкурсі “Золотий фліпчарт”

Конкурс “Золотий фліпчарт” покликаний зібрати та розповісти історії боротьби громадського сектору в умовах війни, відзначити та мотивувати українців й надалі...

«Набережна Вежа» від «Креатор-Буд» – житловий комплекс на набережній Тернопільського ставу

«Набережна Вежа» від «Креатор-Буд» – житловий комплекс на набережній Тернопільського ставу

Станом на березень 2024 року на чотирнадцятому поверсі ЖК «Набережна Вежа» працівники «Креатор-Буд» влаштовують опалубку перекриття плити. А буквально за...

Президент вручив бійцю Олегу Билиці з Тернопільщини орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня

Президент вручив бійцю Олегу Билиці з Тернопільщини орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня

Захисник з Тернопільщини отримав нагороду від Президента України. Володимир Зеленський на передовій вручив командиру роти вогневої підтримки 105-ої бригади ТРО...