Міністр радить щодня їсти 5 порцій овочів і фруктів

Міністр радить щодня їсти 5 порцій овочів і фруктів

Що з’їсти, щоб зберегти здоров’я, радить Уляна Супрун, керівник Міністерства охорони здоров’я на своїй сторінці в Facebook.

“Овочі та фрукти повинні бути в раціоні при будь-яких обставинах! 1 порція = 80 г свіжих, консервованих або заморожених фруктів і овочів або 30 грамів сухофруктів. Щодня треба їсти 5 порцій овочів і фруктів”, – йдеться в повідомленні Супрун.

Вона рекомендує вживати більше клітковини, яка міститься у фруктах, овочах, горіхах, сої, бобових і цільнозернових фруктах.

“Вуглеводи – цільнозернові злаки, крохмалисті овочі, бобові та фрукти – повинні складати мінімум третину раціону. Молочні продукти можна і потрібно вживати, але вони не повинні бути основою раціону. Нам потрібні 2-3 порції в день (одна порція = склянка рідкого продукту, або 40 грамів – для твердого сиру).

Для молочних продуктів важливі правила: низький вміст жиру, але не знежирені, які разом з калоріями втрачають вітаміни A і D і не викликають відчуття ситості “, – підкреслила глава МОЗ.

“Для запобігання виникнення діабету 2 типу, ожиріння, серцево-судинних захворювань і деяких видів раку потрібно їсти рибу двічі в тиждень як мінімум. Жирна риба є одним з кращих джерел омега-3 поліненасичених жирних кислот і має низький вміст ртуті “, – поділилася Уляна.

А ось воду слід пити тільки тоді, коли відчуваєте спрагу. “Достатня споживання води щодня допомагає подолати хронічну втому, стрес, поліпшує роботу мозку і всього організму. Єдиних норм споживання рідини не може бути, оскільки це залежить від багатьох факторів, які слід розглядати в кожному конкретному випадку.

Цукор не варто вживати взагалі, або звести до мінімальної дозі в 32-50 грамів на добу.



Автор: rovesnyknews

1 коментар

Залишити коментар

Ваш email ніде не буде показанийОбов'язкові для заповнення поля позначені *

*

x

Варто прочитати

Заочникам і вечірникам проїзд на навчання оплачує роботодавець

Заочникам і вечірникам проїзд на навчання оплачує роботодавець

Відповідно до ст. 219 Кодексу законів про працю України визначено, що власник або уповноважений ним ...