• РЕКЛАМА НА САЙТІ
  • КОНТАКТИ
СПЕЦТЕМА: ВІЙНА З рф
П’ятниця, 7 Листопада, 2025
Ровесник NEWS
  • NEWS
  • Суспільство
  • LIFESTYLE
  • Освіта
  • Спорт
  • Цікаве
  • Кримінал
  • Політика
  • Економіка
Немає результатів
Переглянути всі результати
  • NEWS
  • Суспільство
  • LIFESTYLE
  • Освіта
  • Спорт
  • Цікаве
  • Кримінал
  • Політика
  • Економіка
Немає результатів
Переглянути всі результати
Ровесник NEWS
Немає результатів
Переглянути всі результати

З початку нового 2022 року усі заклади загальної середньої освіти мають перейти на оновлене шкільне меню

Опубліковано: 14 Січня, 2022
A A

Про це розповіла начальниця управління освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації Ольга Хома.

«Усі заклади загальної середньої освіти, без винятку, мали б з 1 січня перейти на оновлене меню. 4-тижневе меню розраховане на дітей, які потребують окремого харчування або дієтичного та на дітей, які харчуються за основним меню. Оновлене меню є сезонним і розроблено не для збільшення вартості», – зазначила Ольга Хома.

Місцеві органи влади і навчальні заклади самостійно визначатимуть вартість обіду.

«В оновленому меню зменшується вміст цукру, солі. Дотримуватимуться того, щоб у буфетах закладів освіти не продавали газовані напої, розведені соки, чіпси, сухарики. Усі вони мають бути вилучені з закладів освіти», – підкреслила Ольга Хома.

Нагадаємо, минулого року МОЗ, за ініціативи Олени Зеленської, запровадило нові норми шкільного харчування.

Загальні тези поставлених вимог до оновленого меню навів відомий кухар, розробник шкільного меню Євген Клопотенко: менше хліба, менше солі, менше цукру, більше овочів, більше фруктів, більше м’яса.

«Я зі своєю командою розробив рецептури, що відповідають цим нормам. Це моя ініціатива, щоб у школах знали, що та як готувати за новими правилами (до уваги ми взяли продукти, які школи реально можуть купити та ситуацію з обладнанням). Рецепти затвердили ДПСС та МОЗ (+ рекомендували їх на національному рівні). Так школи отримали вибір: самим створювати меню до норм або складати його на основі розроблених нами рецептів, – поділився Єквен Клопотенко. – І от ваші діти повернулися після канікул до школи, там у їдальнях є якась їжа, але вам щось не подобається. Як ви можете зрозуміти та проконтролювати, наскільки все чесно?».

Щоб проконтролювати процес харчування дітей у школах, Євген Клопотенко радить переглянути норми за посиланням ТУТ.

Якщо їжа не відповідає прописаним там тезам, то це порушення.

«Друге. Якщо у школі вже зараз відмовилися повністю від цукру та солі, то це не є коректним. Ми з командою спеціально пролобіювали перехідний етап. Це означає, що кількість солі та цукру мають зменшувати поступово. Третє. Ситуація: у вашій школі оголосили, що там тепер складають меню за Євгеном Клопотенком. Ви можете подивитися, які страви я розробив, який вони мають вигляд та перевірити, чи схоже воно на їжу у вашій школі. Якщо є невідповідності, то це порушення», – сказав Євген Клопотенко.

Щоб ви змогли це проаналізувати, команда Євгена Клопотенка створила на основі розроблених рецептур, детальні техкартки. Там є фото страв, покрокове приготування та інші подробиці. Все у вільному доступі за посиланням ТУТ.

Якщо ви знайшли порушення, то можете попросити пояснення в адміністрації школи. Якщо школа не реагує, то ви маєте право звернутися до ДПСС. Для цього вони створили спеціального чат-бота у телеграмі: @derzhspozhivsluzhba_bot

«Навіть при всіх цих обставинах я розумію, що деякі кухарі мають недостатню кваліфікацію. Тому у лютому-березні моя команда Культура їжіICult Food разом з Україно-швейцарським проєктом Діємо Для Здоров’я запустять в обласних центрах офлайн-тренінги для кухарів», – акцентував Євген Клопотенко.

Теми: Клопотенкоменю для дітейодаосвітахарчування в школах

Перегляньте Також

ЗУНУ уклав меморандум з ГО Інститут міської культури
NEWS

ЗУНУ уклав меморандум про співпрацю з ГО «Інститут міської культури»

06.11.2025
У Тернополі презентують артпростір
NEWS

9 листопада у Тернополі презентують освітній артпростір «ЛІРА»

04.11.2025
У ЗУНУ презентували підручник з англійської мови
NEWS

У ЗУНУ презентували підручник «Англійська мова для ветеранів війни та членів їхніх сімей»

26.10.2025
ЗУНУ запрошує взяти участь у Радіодиктанті
NEWS

ЗУНУ запрошує взяти участь у Радіодиктанті національної єдності

26.10.2025
ЗУНУ запрошує взяти участь у грі
NEWS

ЗУНУ запрошує взяти участь у грі «Мова має значення»

26.10.2025
47 фактів булінгу в школах Тернопільщини
NEWS

47 фактів булінгу в школах Тернопільщини зафіксували поліцейські

24.10.2025
завантажити ще
Наступний допис
зліпили

Справжні витвори мистецтва зі снігу можна побачити у парку Національного відродження в Тернополі

наробив шкоди

Сильні пориви вітру наробили шкоди у центрі Тернополя

Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe Беверлі Хіллз Deluxe
Опілля квас Опілля квас Опілля квас

Популярне

  • Бучацька громада прощається із загиблим захисником

    Бучацька громада прощається із загиблим захисником Назаром Стронським

    0 поширень
    Поширити 0 Tweet 0
  • Під час відпустки в автотрощі загинув захисник з Тернополя

    0 поширень
    Поширити 0 Tweet 0
  • Увага! 7 листопада на Тернопільщині діятимуть графіки вимкнення електроенергії

    0 поширень
    Поширити 0 Tweet 0
  • На війні загинув збаражчин захисник Тарас Петрик

    0 поширень
    Поширити 0 Tweet 0
  • Священник Олексій Філюк показав наслідки кулінарних експериментів з горохом

    0 поширень
    Поширити 0 Tweet 0

Свіжі публікації

СБУ та поліцейські розповіли про ворожу пропаганду

СБУ та поліцейські розповіли дітям про ворожу пропаганду та вербування

07.11.2025
Паліям військових авто загрожує 10 років позбавлення волі

Паліям військових авто на Тернопільщині загрожує 10 років позбавлення волі

07.11.2025
Операція тернопільських спеціалістів повернула до спорту

Операція на стопу тернопільських спеціалістів повернула хлопця до спорту

07.11.2025
На Тернопільщині діятимуть графіки вимкнення електроенергії

Увага! 7 листопада на Тернопільщині діятимуть графіки вимкнення електроенергії

06.11.2025
Олексій Філюк показав наслідки експериментів з горохом

Священник Олексій Філюк показав наслідки кулінарних експериментів з горохом

06.11.2025
Ровесник NEWS



ГО Медіа-центр Тернопіль

Тернопільські молодіжні новини "РовесникNEWS". Всі права збережено. Усі права на інформаційні матеріали, розміщені на сайті «РовесникNEWS» / rovesnyknews.te.ua, захищені українським законодавством про авторське право та інші суміжні права. При використанні, передруку інформаційних та фото-,відеоматеріалів сайту, гіперпосилання на «РовесникNEWS» має міститися в першому абзаці тексту. Точка зору редакції може не збігатися з точкою зору автора, а усі опубліковані матеріали не претендують на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації, а також може не поділяти погляди та думки, висловлені читачами сайту в коментарях до статей, а сам ресурс виконує винятково роль носія. Матеріали з поміткою (R) публікуються на правах реклами. Інформаційні матеріали сайту rovesnyk.te.ua є інтелектуальною власністю інтернет-ресурсу "РовесникNEWS".

Немає результатів
Переглянути всі результати
  • Віджет новин
  • КОНТАКТИ
  • Молодіжні новини
  • РЕКЛАМА НА САЙТІ

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.