До України завезено партію дуже небезпечного авокадо. Його експортували з Польщі, однак у плодах виявлено кадмій. Ним можна сильно отруїтися. Про це пише АгроТер.
При потраплянні в організм цієї речовини, шкода наноситься травній та дихальній системам, а також вражається нервова система.
Про небезпеку попередили на сторінці у Facebook Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
Що відомо про небезпечний фрукт?
Авокадо постачався з Перу, вирощуванням якого займається компанія Agro San Jacinto SAC
Цей популярний у всьому світі фрукт в Україні на замовлення одеського ТОВ “Вподобайка” експортував оптовик RK-Impex.PL SP.ZOO – фірма, що знаходиться в Перемишлі.
До речі, сорт небезпечного авокадо — улюблений багатьма Хаас.
Операторів ринку попереджають (якщо вони мають таку продукцію) про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, що передбачено ч. 3 ст. 20 Закону України “Про основні засади та вимоги безпеки та якості харчових продуктів”.
Чим небезпечний кадмій?
Кадмій належить до важких металів. Він подібний до ртуті і здатний активно накопичуватися в організмі у великих кількостях і може призводити до анемії, ураження печінки, порушення функції легень, остеопорозу, деформації скелета, розвитку гіпертонії.
Також він може спричиняти утворення каменів у нирках.
До речі, у природі кадмій зустрічається у земній корі. Найбільша його концентрація в осадових породах, пов’язаних з утворенням підземних вод. У ґрунтові води потрапляє зі звалищ або з промислових виробництв, у питну воду з оцинкованих труб.
Оскільки кадмій міститься у ґрунті та воді, то відповідно його містять і багато харчових продуктів. У фруктах його менше, частіше він зустрічається в овочах, наприклад, картоплі.
Прокоментуйте