Бульйон містить корисні речовини, які засвоюються організмом краще в порівнянні з цілими шматками м’яса або риби. Про це розповіла дієтолог Оксана Скиталінська, повідомляє УНН.
«Нежирний, неміцний м’ясний або рибний бульйон, на відміну від м’яса шматком або риби шматком, – це просто розчин амінокислот, в той час як, наприклад, м’ясо – це амінокислоти, з’єднані між собою пептидними зв’язками», – підкреслює фахівець.
За її словами, для перетравлення шматка м’яса, організм повинен виділити певні ферменти, які разом з соляною кислотою будуть руйнувати пептидні зв’язку амінокислот. Для організму це є додатковим навантаженням.
Бульйони мають білки, які вже розщеплені до амінокислот, і для їх засвоєння багато ферментів не потрібно.
Дієтолог порадила готувати бульйони на основі невеликого шматка м’яса птиці – курки або індички, але не качки або гуски.
Скиталінська рекомендує варити птицю (бажано домашню) з овочами. Якщо магазинні (краще індичка), перший бульйон краще злити і вибирати філе.Бульйон повинен складатися в основному з овочів, зокрема, моркви, гарбуза, а також кореня селери, пастернаку, петрушки і трохи імбиру.
В кінці приготування бажано додати дрібку куркуми і лавровий лист: вони пригнічують ріст патогенної мікрофлори.
На бульйонах можна готувати супи-пюре, гречку і варити різні овочі.
Читайте також:
Прокоментуйте